Usein kysyttyä

Miten pukeutua lennolle, onko ylhäällä kylmä?

Lennolle on hyvä pukeutua sään mukaisiin vapaa-ajan vaatteisiin, joissa on hyvä liikkua. Korkeudessa jossa lennämme, ei ole kylmempi kuin maan pinnalla, ja koska pallo liikkuu tuulen mukana, ei korissa tunnu tuulta. Jalkaan lenkkarit tai vastaavat.

Voiko pallosta soittaa kännykällä?

Ilmailulaki kieltää kännykän käyttämisen lentoaluksissa, myös kuumailmapalloissa. Kännykät pitää siis sulkea lennon ajaksi. Laskeutumisen jälkeen puhelimet voidaan laittaa jälleen päälle.

Onko valokuvaaminen sallittua?

Kyllä! Ilmasta voi vapaasti kuvata. Muista ottaa lennolle mukaan kamera, videokamera tai kiikarit!

IMG_1214Millaisella säällä voidaan lentää?

Kuumailmapallolla voidaan lentää vain hyvällä säällä. Lennon estää esimerkiksi kova tai puuskainen pintatuuli (yli 5 m/s), sade tai huono näkyvyys. Kun lennolle kokoonnutaan, on etukäteen varmistettu, että sää on todennäköisesti suosiollinen lentoa varten. Lennon valmistelut voidaan usein aloittaa heti lähtöpaikalle saapumisen jälkeen. Toisinaan tässä vaiheessa saatetaan vielä joutua odottamaan esimerkiksi tuulen tyyntymistä.

Kuinka nopeasti kuumailmapallot lentävät?

Lentonopeus on sama kuin tuulen nopeus. Jos pintatuulen nopeus on yli 5 m/s, ei pallon täyttäminen yleensä onnistu. Tämä onkin lentojemme tuuliraja.

Miten korkealla kuumailmapalloilla lennetään?

Ilmapallolento on nautittavin, jos se tapahtuu 150 – 400 metrin korkeudessa. Kun kuumailmapallot lentävät asuttujen seutujen yläpuolella, ne pysyttelevät vähintään 300 metrin korkeudessa. Mitään estettä korkeammallakin lentämiselle ei ole. Erikoisvalmisteisilla kuumailmapalloilla on lennetty jopa 16 kilometrin korkeudessa.

Kuinka kauan kuumailmapallot lentävät?

Yleisölennätykset kuumailmapallolla kestävät noin tunnin. Pitempiäkin lentoja ilmapallolla on mahdollista tehdä. Lentoaika riippuu ilman lämpötilasta, kuljetettavasta painosta ja mukana olevasta polttoaineesta.

Miten kuumailmapalloa ohjataan?

Pallo liikkuu samaan suuntaan ja samalla nopeudella kuin tuuli. Lentäjän ammattitaitoa on valita korkeus, jossa on paras mahdollinen tuulen suunta. Pintatuulet puhaltavat usein eri suuntaan kuin tuulet ylempänä. Korkeutta hallitaan polttimella, jolla pallon sisällä olevaa ilmaa lämmitetään. Kun poltin on päällä, pallo nousee korkeammalle. Muuten ilma hiljalleen jäähtyy ja pallo laskeutuu alemmas.

Kuinka pääsen takaisin kotiin?

Kun kuumailmapallo on noussut ilmaan, maahan jäävä apumiehistö seuraa sitä autolla. Maamiehistö yrittää saapua mahdollisimman lähelle laskeutumispaikkaa käyttämällä hyväkseen karttoja, näkökontaktia ja radiopuhelinyhteyttä. Maamiehistö auttaa lentäjää ilmapallon tyhjentämisessä ja kokoamisessa ja kuljettaa matkustajat ja laitteet takaisin kokoontumispaikalle.

Varaukset ja lisätietoja lennoista:
0400 937 778 (palvelemme arkisin klo 9.30–16.30)
info(a)aerohot.fi

IMG_1158